Bu güney korede geleneksel anlamda kullanılan çok önemli müzik aleletinden birtanesidir.saray da ve halk müziğinde oldukça fazla kullanılıyor muş.Günümüzde artık çok fazla kullanılmadığı için ortadan kalkmak kalkma durumunda.
2-) güney koreden so haegeum
Güney korede 1960 li yıllarda geliştirilmiştir.kemanın
benzeri diyebiliriz fakat burda 4 tane telli var.bu estürüman koreden fazla pek yerde kullanılmamıştır diyebilim.
3-) Türkiyede bağlama (saz)
Türk halk müziğimizin hemen hemen her bölgesinde en sık kullanılan genelde yedi ve 9 telli, mızrap(tezene) ile çalınan ses genişliği yaklaşık iki oktav olan, tahta telli çalgıya bağlama denilir. Bağlamanın atası olarak Kopuz gösterilmektedir. Bu iki çalgı da gerek çalım gerek şekil itibari ile birbirlerine oldukça benzerdir.
( En sevdiğim estürüman😊 ve en sevdiğim sanatçı Neşat erteş)
Güneydoğu Karadeniz bölgesinde yaygın olan ve rebap, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adı olup, klasik kemençe ile karıştırılmasını önlemek amacıyla Karadeniz kemençesi ya da laz kemençesi olarak da adlandırılmaktadır.
5-) güney koreden piyano
Piyano, tuşlu bir çalgıdır. Piyanoda ses, teller vasıtasıyla elde edilir. Piyanonun tuşlarına basıldığında içindeki tahta çekiç tellere vurarak sesi oluşturur. Tahta çekicin tellere vurmasından dolayı piyano vurmalı müzik aleti sanılır. Piyano klasik ve caz müzikte yaygın olarak kullanılır.
6-) Türkiyeden horon
Tulum, Koyun veya keçi derisi ve bu deriden yapılan yağ saklama kabı.
“Keçinin veya koyunun tulumu çıkartılır Tulumun boğaz kısmıyla kolları bağlanır, tulumun arka kısmından içine yağ basılır, arka kısmı da bağlanarak yayladan köye getirilir” 2 müz Genellikle oğlak (çebiç) derisinden, hayvanın gövde kısmı kesilerek, derisinin temizlenip, delik yerleri bağlanıp, ön ayaklardan birine lülük (boru), arka ayak-larından birine de nav takılarak yapılan ve lülükten şişirildikten sonra, sıkışan havanın nav içinde bulunan çimonlar (Trabzon’da çimbon/ zimbon) sayesinde ses elde edilen komalı pentatonik (beşsesli) bir nefesli çalgı adı dır (daha çok si ve la tonlarında akort edilir)
Ne güzel bir ülkemiz var. ☺
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder